Tijdens deze intense cultuurreis ontdekken we de”minder bekende” stad Genua, met haar prachtige monumenten en kunstschatten van wereldniveau (Unesco). Schrijver I. Pfeijffer noemt ze terecht “La Superba”.
Genua, geprangd tussen de zee en bergen, heeft het grootste middeleeuwse centrum van Europa, gelegen op de steile heuvels achter de haven. Het is een doolhof van kleine en vaak donkere caruggi of kasseisteegjes. Auto's kunnen er niet in, zo smal zijn ze. Een stadsplan helpt hier niet echt. Loop gewoon verloren, want plots sta je voor een mooi plein, een gotische of barokke kerk, of een indrukwekkend palazzo. De belangrijkste winkelstraat is de Via XX Settembre, waar we logeren in het hotel Bristol Palace****, het beste van de stad !
Tijdens deze reis wordt U ondergedompeld in een rijke mengeling van rijke Italiaanse kunst, middeleeuwse straten en pleinen, fiere kerken en Palazzi. …U zal in de muzikale sfeer raken door het bezoek aan de Palazzo Tursi (Guarneri viool van de Genuese componist N. Paganini
Een beetje Geschiedenis :
Vanaf de 6de eeuw voor JC zijn belangrijke vondsten gedaan die een maritieme handelsplaats veronderstellen. Zo is een necropool uit deze periode onder de Via XX Settembre (ons hotel !) ontdekt.
De Romeinen richtten in 218 voor JC een haven op die de Carthagers echter vernietigden in 205.
Eens deze laatsten opnieuw verslaan waren, zetten de Romeinen hun expansie voort en breiden vooral hun wegennet uit met als knooppunt 'Genua': de Via Postumia, richting Milaan en de belangrijker Via Julia Augusta langs de kust.
Er volgden barbaarse invasies door de Visigoten en de Goten en in 536 werden deze verslagen door de Byzantijnen. Er was enige rust en een bisdom ontstond.
Met de komst van de Longobarden in 641 kwam hieraan een einde : Ligurië werd Frankisch gebied.
Na 774 kwam de macht meer en meer in feodale handen van belangrijke families. Maar ook de Sarrazenen dienden nog overmeesterd (935), vooraleer de stad zich ten volle kon ontplooien en een dominante positie kon innemen.
In de 12de eeuw bouwden de Genuezen een nieuwe stadsmuur ter bescherming tegen de plunderingen van Frederik I Barbarossa.
Er volgde nog een bloedige strijd met Pisa om de controle van Corsica en Sardinië, en de stad was ook erg bedrijvig bij de kruistochten.
Genua werd machtig en breidde zijn tentakels steeds verder uit naar het Oosten. Een conflict met Venetië kon niet uitblijven en duurde eeuwenlang, tot de 'vrede van Turijn'(1381).
Ondertussen waren grote scheepvaartfamilies ontstaan (zoals de Doria's) en doges werden voor het leven verkozen.
Het machtigste instituut uit die tijd de 'Banco di San Giorgio' kon gelukkig een neutrale positie innemen tussen deze rijke dynastieën en opende in heel Europa vertegenwoordigingen.
In 1522 kwam een einde aan het relatief vredig bestuur over Genua door de komst van de Spanjaarden. Andrea Doria, talentvol admiraal, kon echter de stad als een protectoraat laten in bescherming nemen van Karel V.
Met de Fransen waren er geschillen over Corsica en heel wat later viel Corsica definitief in Franse handen.
De Franse vloot olv Lodewijk XIV bracht de stad echter een schokkende nederlaag toe in 1684 en de neergang van de Genuese macht was ingezet.
In 1746 volgde nog een bezetting door de Oostenrijkers. De stad kwam hiertegen in opstand olv een jonge man Balilla genaamd.
Ook Napoleon maakte zijn opwachting in Ligurië en na de nederlaag bij Waterloo en het Congres van Wenen in 1815 werd de regio Ligurië toegewezen aan het Huis van Savoye. Grote bouwwerken werden aangevat in de stad en de haven uitgebreid.
Niettemin ontstond vooral in Genua en Ligurië de beweging van het ''Risorgimento' die opkwam voor een aansluiting bij Italië, een verenigd Italië. Vanuit Genua trok Guiseppe Mazzini in1860 met zijn 'Duizend' naar het Zuiden en in 1861 was het zover.
De havenstad is erg betrokken geweest tijdens beide wereldoorlogen, Mussolini liet de stad reeds in 1930 zwaar bombarderen en de haven werd door de Duitsers tijdens WO II ernstig beschadigd.
De Genuezen bevochten hen fel in de achterliggende Apennijnen tot aan de bevrijding.
Na de oorlog had de industrie het moeilijk maar werden kansen genomen in de landbouw (snijbloemen).
De aanleg van de snelweg in 1960 liet de havenstad beter ontwikkelen en het toerisme werd economisch erg belangrijk.
De festiviteiten rond de herdenking van Columbus'geboortejaar en de Europese Culturele hoofdstad lieten het vele geld naar Genua stromen.
In 2006 werden 42 palazzi op de lijst geplaatst van 'World Heritage Sites', een terechte erkenning van de Unesco
PROGRAMMA:
DAG 1 : MAANDAG BRUSSEL ►MILAAN - GENUA
Vertrek per SN-lijnvlucht (09.45u) naar Milaan. Aankomst om 11.20u en aansluitend autocarverplaatsing via de Povlakte en de Apenijnen naar Genua. Bij aankomst (ca.13.30u) installatie in ons verzorgd vijfsterrenhotel Bristol Palace*****, het mooiste van Genua, en gelegen pal in het centrum.. Lichte lunch in de oude stad,
15.00u: We verkennen de stad via een wandeling met aandacht voor het oude middeleeuwse centrum: Centro Storico, met stadsmuren, poorten en heel veel smalle en donkere straatjes (“Caruggi”) met kleine winkeltjes.
Bezoek aan de San Gésu-kerk, een barokkerk. Het was de kerk van de Republiek; de doge had er zijn vaste stek. We zijn vooral op zoek naar twee werken van PP Rubens: De besnijdenis van Jezus (hoofdaltaar) en St.Ignatius die een bezetene verzorgt. Ook het orgel, een creatie van de Vlaming Wilhelm Hermans, trekt de aandacht.
We wandelen even verder door de “caruggi”, de Middeleeuwse steegjes.
Met wat geluk mogen we binnen in het romaanse San Donato-kerkje, met zijn prachtige octogonale toren. We bewonderen er vooral het triptiek 'De Aanbidding van de Magiers' door Joost Van Cleve.
Avondmaal en overnachting in ons hotel Bristol Palace****
DAG 2 : DINSDAG GENUA
09.00u: Na het buffet-ontbijt vertrekken we voor de bezoeken aan de Strada Nuova (Unesco-erfgoed.)
Onze Nederlandstalige gids wacht ons op aan het Palazzo Rosso.
Dit adellijke paleis werd rond 1670 gebouwd voor de familie Brignole-Sale o.m. met de bedoeling hun kunstcollecties hier optimaal onder te brengen. Het paleis en de verzamelingen werden later in 1874 aan de stad geschonken. Er valt hier heel wat te zien, o.m. de schitterende familieportretten door Anthony Van Dyck !
Het palazzo Doria Tursi werd (16e eeuw) gebouwd voor Nicolo Grimaldi en later verworven door de Doria's.
Heden is er het stadhuis gevestigd en zijn er talloze kunstzalen te vinden. Je vindt er o.m. de viool uit 1742 van Nicolo Paganini ! Magnifieke binnenplaats met kleine klokkentoren. Het paleis is drie keer zo lang als de overige en valt enigszins buiten proportie met de rest van de palazzi.
We bezoeken uiteraard ook de Pinacoteca di Palazzo Bianco met zijn vele Vlaamse meesters. Zo is er een Kruisiging van Gerard David en een intense zegenende Christus van Hans Memling te bewonderen.
Er zijn Italiaanse werken te zien van Veronese, Caravaggio en werk van Canova...
Lunch in oertypisch italiaans restaurant Gaia.
Het palazzo Doria Tursi werd (16e eeuw) gebouwd voor Nicolo Grimaldi en later verworven door de Doria's.
Heden is er het stadhuis gevestigd en zijn er talloze kunstzalen te vinden. Je vindt er o.m. de viool uit 1742 van Nicolo Paganini ! Magnifieke binnenplaats met kleine klokkentoren. Het paleis is drie keer zo lang als de overige en valt enigszins buiten proportie met de rest van de palazzi.
We bezoeken uiteraard ook de Pinacoteca di Palazzo Bianco met zijn vele Vlaamse meesters. Zo is er een Kruisiging van Gerard David en een intense zegenende Christus van Hans Memling te bewonderen.
Er zijn Italiaanse werken te zien van Veronese, Caravaggio en werk van Canova...
Lunch in oertypisch italiaans restaurant Gaia.
Na de lunch leidt de gids ons verder en begeven ons per privébus naar de rand van de stad om het grootse kerkhof 'Staglieno' te bezoeken, bezongen door Hemingway, Eveline Waugh en nog andere schrijvers. We bezoeken wellicht de mooiste begraafplaats van Italië. Het wordt een van de mooiste kerkhoven ter wereld genoemd, vanwege de grootse aanleg, de naturalistische, funeraire beeldhouwkunst en de fantasierijke kapellen in de heuvels.
Maar het meest populaire graf is die van Caterina Campodonico, een straatverkoopster. Een leven lang legde zij iedere lire opzij om zich hier een monumentaal graf te kunnen veroorloven. Zij heeft zichzelf vrij realistisch (met haar koopwaar !) laten vereeuwigen.
Omstreeks 16.30u terug aankomst in het centrum.
20.00u: Het avondmaal wordt genomen in een klasserestaurant Zeffirino, zeer italiaanse en klassieke sfeer.
DAG 3 : WOENSDAG GENUA
Omstreeks 09.00uur: Wandeling richting haven en onderweg bezoek aan de kathedraal Duomo San Lorenzo.
Recent onderzoek laat de oorsprong van deze kerk teruggaan tot de negende eeuw. Het huidig bouwsel werd tussen 1118 en 1130 gebouwd. Door de latere restauraties en aanpassingen is het een vrij complex geheel geworden met diverse stijlelementen, van romaans, gotisch tot barok.
De façade is tussen 1307-1312 gebouwd. Zwart-wit gestreepte steenpartijen zijn typisch voor Genua en er is het fraaie sculptuurwerk te zien aan de ingang met onderaan de zegenende Christus, de marteldood van San Lorenzo. De klokkentoren is pas in de 16e eeuw toegevoegd.
Eenmaal binnenin vinden we de oudste fresco's onmiddellijk op de achterzijde van het hoofdportaal.(1300).
Verderop links vinden we de kapel van Johannes de Doper. Die is van een rijke renaissance-klasse en bewaart het reliekschrijn van deze heilige.
We hebben verder vooral aandacht voor het hoofdaltaar met de fresco-cyclus van Lazzaro Tavarone over het leven van San Lorenzo.(1622-1624)
We dalen naar het oude havengebied, via het kunstwerk van Renzo Piano. Wandeling doorheen Porto Antico,
Kort bezoek aan het heel oud hospitaal “La Commenda”, uit de kruisvaarderstijd.
Na de lunch bij trattoria “Tralalero”, wat vrije tijd in het havenkwartier, of genieten van de sfeer op het Ferrariplein en het Palazzo Ducale.
20.00u: 's Avonds nemen we het diner in een klassiek italiaans restaurant Locanda Spinola.
Aanbevolen ! Met de enthousiastelingen onder ons, duiken we verder de vitale uitgaansstad in, rond de Piazza dell Erbe, het gezelligste en meest bruisende pleintje van Genua. In de “Libreria di Piazza dell Erbe” hopen we de schrijver Pfeijffer tegen het lijf te lopen… het gezelligste pleintje van de stad ligt op 200m van ons hotel.
DAG 4: DONDERDAG GENUA - MILAAN - BRUSSEL
We wandelen verder naar de Oriëntaalse fruit- en groentenmarkt, alsook nog enkele hoogtepunten van de oude stad, zoals bvb de prachtige romaanse kerk Santo Stefano.
Nadien nemen we een lichte lunch in restaurant I Tre Merli Porto Antico.
Na de lunch (ca.15.00uur) wacht onze privé bus ons op aan het hotel en brengt ons terug naar Milaan-luchthaven.
Vertrek Milaan :18.50 uur met aankomst in Brussel om 20.25uur.
Het kerkje San Donato met de triptiek van Joos Van Cleve.
Prijs op basis van tweepersoonskamer: € 1.795
Singletoeslag: € 235
Beperkt aantal single kamers. De kamerkeuze wordt verwerkt in volgorde van de inschrijvingen.
INBEGREPEN:
NIET INBEGREPEN:
SPECIALE ANNULATIEVOORWAARDEN
©2022 - Beatum - Alle rechten voorbehouden
BTW nummer : BE 0775 954 072
RPR - Antwerpen